„Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава със срок от 24 часа в 12 часа“.

Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира съобщението на посланик Елеонора Митрофанова, че посолството на Русия в България ще говори официално с Москва за закриване на мисията у нас.  

По думите му няма опасност от каквото и да било, а Митрофанова се опитва да си играе със страховете на хората. Той е на мнение, че руската държава ще ѝ каже да смекчи тона си, защото не е продуктивен. 

„Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Дипломатическите отношения трябва да продължат. Ние имаме история, нашите народи са приятелски. Но това, което не трябва да си мисли никоя държава, е, че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима България от днес за утре. Няма как да се случи“, категоричен бе Петков.

Той отново отправи молба към руското правителство да оттегли нотата си, този тип заплахи да бъдат коригирани и да се направи забележка на Митрофанова, че няма право да слага на линията отношенията между двете държави.

„70 служители от посолството е една сериозна бройка, която си отива. Но остатъчната бройка – 43-ма служители, също е висока. Ние имаме само 12 служители в посолството ни в Русия, а те 43. Ако това им се струва малка бройка, нека да видят другите посолства в Европа“, каза още Кирил Петков.

Той допълни, че много държави имат по-малки бройки дори от 43.