Премиерът Кирил Петков  обяви при какви условия ще отпадне изискването за зелен сертификат за достъп до закрити обществени места в България.

Единият вариант е нивото на ваксинация в страната да достигне 60% - имунизирани с две дози (една при еднодозовите препарати).

Сертификатът ще отпадне също, ако заетостта на интензивните легла падне под 5%.

Трябва да бъде изпълнено едно от тези две условия.

В момента в България е ваксинирано около 30% от населението.

„В държави членки на ЕС има много по-високо ниво на ваксинацията – въпреки че нашето се увеличава, далеч не може да достигне средноевропейските нива. В много от тези държави се облекчават част от мерките – това е при много по-високо ниво на ваксинацията“, подчерта здравният министър проф. Асена Сербезова.

Заболеваемостта ще расте още 2-3 седмици

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че мерките към момента са компромис на база на особеностите на „Омикрон“: „Силно заразен, засяга много хора, не е чак толкова патогенен и не натоварва чак толкова здравната система“.

Ако вирусът се промени към привикване към човешкия организъм и стане нормална респираторна инфекция, няма да има нужда от толкова сериозни ограничителни мерки, допълни той.

„При „Омикрон“ нещата са много динамични, ще продължи още максимум 2 до 3 седмици повишаване на заболеваемостта“, каза още Кунчев. По думите му от районите в пик ще започне нормализацията, като вече се наблюдава задържане на нивата и затова до края на февруари очаква спад на случаите.

Децата понесоха най-тежките удари от COVID-19

Децата понесоха най-тежките удари на пандемията, призна здравният министър проф. Асена Сербезова на брифинг в Министерския съвет. По думите ѝ тепърва ще видим последиците от онлайн обучението и начина на представяне на новините за COVID-19, но действително „Омикрон“ води и до по-голям брой заразени под 18-годишна възраст.

„Ученическата възраст излезе първа по заболеваемост. (…) Отражение върху заетостта на интензивните легла не виждаме, но все още сме в началото на вълната“, допълни и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!