Премиерът Кирил Петков се срещна с президента на Албания Илир Мета, който е на официално посещение у нас. Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения и регионалното сътрудничество, както и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Петков отбеляза, че съществува огромен потенциал за развитието на икономическото сътрудничество, основаващ се на добрия политически диалог между двете страни. Петков и Мета обсъдиха приоритетни за свързаността на региона инфраструктурни проекти. Двамата лидери подчертаха стратегическото значение на Европейския транспортен коридор №8, осъществяващ връзка между Адриатическо море и Черно море.

"Българското национално малцинство в Албания е основен мост на приятелство и фактор за укрепване на взаимното доверие", заяви Кирил Петков.

Премиерът отбеляза значението, което страната ни отдава на осигуряването на възможност българското малцинство да се възползва пълноценно от правото си да изучава майчиния си език.

Кирил Петков потвърди подкрепата на страната ни за готовността на Албания да започне преговори за членство в ЕС. България е последователна в позицията си, че мястото на страните от Западните Балкани е в Европейския съюз. В тази връзка Петков подчерта усилията на българското правителство за активизиране на диалога със Северна Македония и преодоляване на противоречията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!