„Най-сетне имаме пряка въздушна връзка между Тирана и София. Това е много добра новина за бизнеса, за всички студенти, а техният брой расте“.

Това каза президентът Румен Радев, след като разговаря "на четири очи" с албанския си колега Илир Мета, който е на двудневно посещение у нас.

България и Албания ще работят и за това да се изградят възможно най-бързо културно-информационни центрове както в Тирана, така и в София. Това ще даде възможност за ползотворно сътрудничество в областта на културата и образованието.

По думите на Радев днешната визита е продължение на важния диалог на най-високо политическо ниво между двете страни, който е „солидна основа за развитие на отношенията във всички области от взаимен интерес“. 

„Важна част от нашия диалог днес бе укрепването на сигурността в региона и приветствам решимостта на Албания да стане част от многонационалната бойна група на НАТО в България с взвод. Това е изключително важно, защото символизира единството и решимостта на НАТО заедно да противостоим на всички заплахи. Очакваме в най-скоро време взводът да пристигне в България", заяви още Румен Радев.

Основна тема в разговора между двамата държавни глави бе и разширяването на ЕС и интеграцията на Западните Балкани.

"България подкрепя започването на преговори с Албания без условие. Основание за това са дълбоките реформи, които предприе албанската страна. Трудни реформи, но с ясен фокус, с постоянство във всички важни области – правосъдна система, през икономика, до защитата на националните малцинства. България казва безусловна „да“ за началото на преговорите за членство в ЕС", категоричен бе българският президент.

Румен Радев приветства политиката на Албания по отношение на националните малцинства и закона, който се прие през 2017 г. в тяхна защита.

Не на последно място Радев и Мета осъдиха агресията и "безумната братоубийствена война" между Русия и Украйна, призовавайки за нейното незабавно прекратяване.

"Призоваваме за международно независимо разследване за зверствата, извършени в Буча и за възможно най-бързо установяване на виновните и строги наказания. Вярвам, че само с нашето единство ще гарантираме сигурността си", каза Румен Радев. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!