„Много е важно да укрепим партньорството си както никога досега“, каза президентът на Албания Илир Мета след срещата си с Румен Радев.

„Гордея се, че сътрудничеството ни с вас е в много тесни отношения. Ние винаги сме близо до България и сега приветстваме вашите усилия, които вашата страна полага като един важен член от алианса на НАТО“, каза още Мета.

Той коментира и ситуацията в Украйна, като заяви, че Албания е твърдо за суверенитета на държавата.

„Осъждаме варварските престъпления и те трябва да бъдат международно разследвани“, каза Мета

По думите му стабилността на Западните Балкани е много важна за двете страни.

Снимка: Ладислав Цветков

Илир Мета благодари и за отношението на България за преговорите на С. Македония с ЕС.

„Това е полезен стратегически подход. Убеден съм, че ще продължите да давате важен принос и да бъдете пример за нашите страни, които желаят да станат членове на Европейския съюз“, каза още Мета.

"Ролята на българското малцинство в Албания е важна за двустранните отношения, а правата му са уредени в закони и нови подзаконови актове", подчерта албанският президент.

„Всички малцинства в Албания, включително българското, са защитени и се прави всичко възможно да се гордеят със своята идентичност и да бъдат винаги добре интегрирани и подкрепяни от всички институции, централни и местни, защото ги считаме за един добър мост във взаимните отношения“, подчерта албанският президент.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!