"Противно на внушенията в общественото пространство, условия за апокалипсис в България няма, заложени мини няма, клопки няма, подводни камъни също няма, които да отклоняват вниманието ви от подготовката за честни предсрочни избори". Това заяви бившият премиер Кирил Петков в Министерския съвет по време на предаването на властта на новия служебен министър-председател Гълъб Донев.

"Напротив за изминалите седмици нашето правителство, въпреки световната икономическа криза, успя да изгради много стабилна основа. Българските граждани с ваша помощ могат да имат спокойствие и предвидимост в следващите месеци", добави Петков.

Той отчете, че неговото правителство се е погрижило да има помощи за домакинствата за отопление през зимата, сложило е таван за цените на тока на бизнеса и е удължило мярката за намаляване на цената на литър гориво по бензиностанциите.

"След 12 години застой само за 7 месеца направихме истинска газова диверсификация, което ще ви помогне да се справите по-лесно с последствията от световната енергийна криза и икономически ефект от войната. С пускането на газовата връзка с Гърция още от края на септември хората могат да усетят съществено намаляване на цените. Създаваме и условия за получаване на по-евтин газ в количества, които да стигнат до пролетта", добави той.  

Бившият премиер бе категоричен, че няма да се наложи на служебния кабинет да "гаси пожари в социалната система".

"За първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността. Осигурихме данъчни облекчения и помощи за семействата с деца, осигурихме средства за ремонти за училища и детски градини. Увеличихме заплатите на медиците. За пациентите осигурихме повече изследвания. Увеличихме заплатите на учителите. Отпуснахме допълнителни помощи за уязвимите групи", обясни той.

"Пратете фактура на ЕК за 2,6 млрд. лв. аванс по Плана за възстановяване"

Петков допълни, че воденето от него правителство оставя 1,5 млрд. лв. излишък в бюджета, а в държавната хазна има 8,5 млрд. лв.

По думите му са готови и оперативните договорености по Плана за възстановяване. "Още тази седмица можете да пратите фактура на ЕК за 2,6 млрд. лв. аванс по Плана за възстановяване", каза Петков.

Той изрази надежда служебният кабинет да продължи борбата с корупцията и срещу липсата на справедливост в съдебната система и пожела кураж, смелост и успех на новите министри.