"Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам в изпълнение на Конституцията като президент на Република България. Вие поемате отговорност за управление в един труден момент за страната". Това каза президентът Румен Радев в президентството по време на назначаването на служебния кабинет. 

Според Радев има обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихрещата се инфлация, обедняването, непосилните цени на горивата и енергоносителите, липсата на газ за зимата и тежко задлъжнелият обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадащата се пътна мрежа, липсата на подготвени закони по Плана за възстановяване и забуксувалата съдебна реформа.  

"Реален е рискът от война" 

"Вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността на страната. Рискът войната да обхване нови територии е реален. Ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизация на военните ни сили", добави Радев.

Президентът бе категоричен, че пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза, а служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят от два важни приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. 

По думите му в центъра на приоритетите трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика.

Той даде и друг пример за последиците от войната. "Продоволствената криза трябва да е важен приоритет пред вас. Да осигурите ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена сигурност на държавата и овладяване на цените".

"Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за строежа на АМ "Хемус", ремонтът на язовирите и други крупни корупционни проекти. Очаква и неотложни действия за гарантиране на безопасно движение по пътищата въпреки нормативния блокаж", каза още Радев.

Държавният глава допълни, че служебният кабинет трябва да разработи липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост. "Трябва да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенгенското пространство", обясни той.

"Основната задача е организирането на изборите", подчерта Радев.