Спекулации са появилите се в последните дни данни, че в страната има водна криза. Воден апокалипсис в България не се задава.

Това каза регионалният министър Петя Аврамова, която заедно със зам.-министъра Николай Нанков даде информация за състоянието на язовирите в страната.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ако някой се опитва да всее страх, използвайки създалата се ситуация в Перник, това е непочтено. Разбирам, че в криза темата се използва политически. Вероятно БСП се готви за дебатите в парламента и вероятно подгрява, но не е редно това да става със заиграването с тази тема”, заяви Аврамова.

По думите й язовир „Тича” разполага с вода за 30 месеца.

„Тя ще стигне за това време, само ако водата се използва за питейно-битови нужди“, подчерта тя.

Снимка: Ладислав Цветков

Язовир „Камчия“ разполага с вода за 10 месеца, а язовир „Асеновец“ – за четири месеца и половина.

„Нивото на водата в язовир „Бебреш“, който захранва Ботевград, се следи всекидневно от „Напоителни системи“ и към момента там има вода за три месеца“, посочи регионалният министър.

В някои други населени места, освен Перник, също има обявен режим. Това са по-малки области. Поради опасения за евентуално намаляване на водния обем се очаква въвеждането на режим в Габрово, Пазарджик, Ловеч и Сливен.

По думите на Николай Ненков цената на водата в Перник няма да бъде увеличавана. След обяд ще бъде свикан извънреден щаб в града, за да се проследи какво е нивото на водата в язовир „Студена”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!