Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на земеделието да провери дали ВЕЦ "Бебреш" работи извън обхвата на своето разрешително.

Това стана ясно след срещата на министър-председателя с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, който го запозна с проблемите с водата в района. Градът се водоснабдява от язовир "Бебреш".

Към настоящия момент няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград.

През последните месеци ВиК екипите са предприели активни действия по ремонт на мрежата в града, в резултат на което загубите на вода са намалели с 6% за последния месец.

„Разпоредил съм наблюдението на язовир "Бебреш" да продължи ежедневно, за да се гарантира вода за жителите на района“, заяви Борисов в разговора си с Гавалюгов.

Преди няколко дни в ефира на bTV Иван Гавалюгов заяви, че поведението му като кмет явно не удовлетворява интересите на определени икономически кръгове, които имат интереси към водата и отпадъците на Ботевград. Малко след това Бойко Борисов на свой ред заяви, че местната власт в Ботевград е виновна за проблемите с ВиК мрежата и след това е блокирала обединяването на водните дружества у нас, като даже намекна за злоупотреби.

„Има построена малка водноелектрическа централа, за която знам от експерти, че не е трябвало да бъде построена там. Разрешение е получено по много странен начин. Доказано е, че тя доста често работи извън обхвата на тяхното разрешително. Това е един от проблемите с водоснабдяването на града”, обясни днес кметът на Ботевград.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!