Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители от Държавен фонд "Земеделие". 

Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред Фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица.

Петият служител на Държавен фонд "Земеделие" е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група.

Сред обвинените лица е и заместник-изпълнителен директор на Държавния фонд “Земеделие“.

Трима от обвинените са дали подробни обяснения и са съдействали максимално на воденото наказателно производство. На тях са определени мерки за неотклонение "Парична гаранция", съответно в размер 26 000 лв., 10 000 лв. и 7000 лв.

Другите двама двама обвиняеми са задържани за срок до 72 часа, през които ще се събират други доказателства и ще се преценява каква мярка за неотклонение да им бъде определена.

На петимата привлечени служители са наложени забрани за напускане на страната.

Адвокатът на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов обясни, че клиентът му не е подписвал документи за отпускане на евросредства по лозаро-винарската програма.

До днешния ден по този проект не е платена нито една стотинка, така че няма никаква щета за държавата, твърди адвокатът.

Въпросният проект, според защитата е от миналата година.

Един от обвинените е раздал през последната година с договори за заем общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, даже и на такива за бързи кредити. От него прокуратурата е иззела два луксозни автомобила, един от които е брониран и оставен на съхранение в гараж в дома на Стайко и Миньо Стайкови в столицата.