Шестима души, сред които зам.-изпълнителен директор и директори на дирекции, са задържани при спецакцията днес в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Това съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

По-рано днес Специализираната прокуратура заедно ГДБОП влезе на проверка в ДФЗ, свързана с досъдебното производство срещу Миню Стайков. Претърсват се кабинети на служители във фонда, както и техни адреси, уточниха от Специализираната прокуратура.

Изземат се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, по които средства е получавал Стайков.

Това се е случило, когато директор на ДФЗ е Румен Порожанов, който наскоро подаде оставка като земеделски министър. До момента няма доказателства срещу него, каза Гешев.

Според обвинението и шестимата са подпомагали Миньо Стайков. Има данни за пряк контакт на задържаните с алкохолния бос.

„Не може, при положение, че имаш писмени, да кажем, доказателства, които ти позволяват да направиш изводите, които на по-късен етап е направила прокуратурата, именно, че всички тези фирми, на които са отпуснати евросредства, са свързани с лицето Миньо Стайков и би трябвало да не отпуснеш тези пари, въпреки че си сигнализиран писмено, ти да отпуснеш тези средства”, заяви Иван Гешев.

Засега разследването е установило липсата на 8 милиона лева и са били подготвени плащания за още 5 милиона евро. Утре ще стане ясно колко от задържаните ще бъдат обвинени за престъпление по служба.

„Онези отзад, ако искат да работят за някои бизнесмени, да напускат и да си правят фирма”, допълни Иван Гешев.

Акцията е част от второто разследване срещу Миньо Стайков, заради което той остана зад решетките ден, след като изтече законовият осеммесечен срок на неговото задържане.

Цялото изявление на Иван Гешев може да видите във видеото: