Пети ден остава блокиран Търговският регистър. Проблемът продължава да създава огромни неудобства на бизнеса.

От Агенцията по вписванията обявиха, че работата му се възобновява поетапно, а справки за актуално състояние на фирмите ще могат да се правят от утре.

В момента управителите попадат в ситуации от типа на това банка да откаже захранването на сметка на фирмата, защото не може да се направи справка за актуалното й състояние. Процедурата се прави само в клонове, където лично познават клиента. Не е нито бързо, нито надеждно.

Нотариусите не могат да правят справки за съдружниците и така и прехвърлянето на дялове е затруднено.

От Агенцията по вписванията продължават да мълчат и да не посочват какъв е техническият проблем, довел до спирането на регистъра. Фирмата, поела ангажимент да го поддържа е „Лирекс”, но и от там отказаха коментар.

Неофициално обаче се заговори за изгорели дискове, причинили спирането му. ИТ експерти са категорични, че в подобна ситуация има как да се реагира – цели фирми се занимават само със „спасяването” на повредени дискови масиви.

Адвокатите са скептични, че бизнесът ще успее да потърси обезщетение при евентуален съдебен процес. Те съветват фирмите да изчакат възстановяването на регистъра преди каквито и да било сделки.

От Агенцията по вписванията увериха, че въпреки блокирането на регистъра, възможности за злоупотреби няма.