Основната характеристика на 9-и септември е разделението. Проблемът не е, че обществото беше разделено 45 години, а че обществото продължава да бъде разделено и сега. Това каза в предаването „120 минути” президентът Петър Стоянов.

„Толкова години след рухването на комунизма, хората, които са продали душите си, за да служат на този комунизъм, продължават да ненавиждат всеки честен и почтен човек, защото в неговото лице се оглеждат като в огледало, виждат своето безчестие. Това е следа, която ни преследва толкова години. Тук намирам в психологически план моралното развращаване, с което комунизмът допринесе за днешната деморализацията на българското общество. Това е големият проблем – промяната на манталитета”.

Повечето от тях ловко се нагласиха и се възползваха от днешната система.

Десният човек не е онзи, който вдига лозунги и служи на собствената си суета, желаейки да бъде най-десния или единствения десен, каза Петър Стоянов.

"Десният е онзи, който се грижи са семейството си, за градинката пред блока си, за собствената си къща, който плаща данъците си, който е почтен към хората около него".

Това, че младите хора, които не са живели по времето на комунизма, бленуват за твърда ръка е обяснимо, каза още Стоянов. Деветосептемврийската революция промени коренно манталитета на българския народ , допълни той.

Тези, които искат силна ръка и имат носталгия към миналото, имат носталгия заради баничката от 15 стотинки. Това са два свята – едните не харесват комунистическа България заради чувството на непоносимост.

Другите я харесват заради това, че баничката е била от 15 стотинки и са имали възможност всяка година да ходят по 14 дни в Ахтопол, в бунгала с външна тоалетна.

Става въпрос за два различни мирогледа, за два различни свята. Но светът на хората, които уважават своята свобода, своята предприемчивост, своята деловитост, които искат да работя свободно – точно тези хора са двигателят на икономиката и на прогреса на всяка държава", заяви Петър Стоянов.

Той допълни, че Георги Марков, когато бяга от България пише великолепно есе – „Напуснах заради чувството за непоносимост”.

Според Петър Стоянов мястото на Георги Марков, когато става въпрос за българската историческа памет, е много специално, защото той е написал най-талантливите и най-задълбочени текстове за комунизма, стигна в дълбочина, каза Петър Стоянов. 

"Той се занимаваше с психологията на комунизма, с механизмите, които ги движат и от тази гледна точка той беше може би най-ненавижданият човек от комунистическия режим в България.

Талантливите му текстове се слушаха много по радио Свободна Европа. Беше приближен до личния кръг на Тодор Живков и те смятаха това, което прави, за истинско предателство от гледна точка на мафиотското кланово мислене – човек, който е допуснат до клана, а след това тръгва срещу него едва ли не, беше обявяван за предател.

Но най-важната причина е, че дотогава се създаваше мит, че за разлика от лекомислените чехи, поляци, словаци, унгарци, чиито интелектуалци редовно критикуваха своя режим, пишеха писма срещу него,  се смяташе, че българската интелигенция безропотно е строена зад комунистическата партия, начело с нейния ръководител Тодор Живков.

Точно Георги Марков разби този мит.

Той всъщност изми лицето на българската интелигенция. И сега все още има хора, които правят сериозни опити да го дискредитират, да го маргинализират. Това означава, че Георги Марков нанесе тежък удар на комунистическата система".

Той каза, че не е готов да се върне в битката, но дължи обяснение на хората, които някога са гласували за него.

Петър Стоянов допълни, че не е богат и не взема пари от участията и лекциите си по цял свят.

"Не получавам един лев от моите участия в различните международни организации, от моите публични изяви. разбира се, плащат ми самолетни билети, хотели и т.н. Аз съм бил президент на България и не е много редно да получавам каквото и да е възнаграждение от чужди организации, или правителствени, а още повече от икономически убекти. Другото не е против закона и не укорявам никой политик, който го прави".

Във връзка със скандала с Азербайджанска пералня, в който е замесен и съпругът на Ирина Бокова Калин Митрев, Петър Стоянов смята, че от законова гледна точка това не е укоримо.

"Но с желанието си за печалби, бивши политици… тази жажда за печалби хвърля дълбока сянка върху политиците и политиките, които се правят днес в ЕС и като цяло на Запад".