След реформаторите идват реставраторите и целта им е да реставрират параметрите на системата такава, каквато я заварихме преди две години – търговска, неориентирана към нуждите на пациента, без никакъв контрол за начина и ефективността на харчене на публични средства. Вярвам, че това усилие няма да е успешно.

Това каза бившият здравен министър на здравеопазването Петър Москов в предаването „Тази сутрин“ по bTV за обвиненията, че е оставил тотален административен хаос в здравеопазването, за далавери, за пари, които са отчетени като спестени, но не са спестени и за обаждания по телефоните.

Мислех да не обръщам внимание на цялата помия, но много се натрупа и заради зрителите и съм длъжен да дам някои отговори, каза той.

Снимка: Ладислав Цветков

За обвиненията на служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, че не е направил реформи, а неудачни решения, които са се отразили на здравето на хората, че пръстовият идентификатор не удостоверява нищо и че не са спестени никакви пари, Москов коментира, че различни хора са изговорили „брутални неистини“.

„Кой има проблем, на кого пречи категоричният знак на пациента, че той е в лечебното заведение и е съгласен Здравната каса да плати за неговото лечение? Моят отговор е един – на този, който генерира финансов ресурс без наличието на пациенти и без тяхното съгласие“.

„В момента тече системно унищожаване на всеки контролен механизъм на Касата – стандартите, националната здравна карта, идентификацията, начинът на договаряне на отстъпки с фармацевтичните фирми“, с които се опазват публичните пари и се изразходват ефективно, каза Москов.

Снимка: Ладислав Цветков

От гледна точка на изсветляване на паричните потоци идентификаторът гарантира, че пациентът е в болницата. Дали престоят е бил реалистичен и предписаното лечение е било необходимо се удостоверяват от „другото нещо, което много пречи на търговците – медицинските алгоритми, медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика. Това е другото, в което се целият тези хора“, обясни гостът.

По думите му не е вярно, че пръстовият идентификатор не е променил нищо – от въвеждането му до средата на януари заявките на болниците към НЗОК за извършената от тях дейност са паднали с 10 млн. лв. общо.

Снимка: bTV

На въпрос защо не е показал кои болници са злоупотребявали, той отговори: „Смисълът на въвеждането на контролен механизъм е не да търсиш назад защо при липсата на държава и държавност някой се е възползвал. Смисълът е да сложиш бариера пред това публичните пари да продължават да бъдат източвани“.

На обвиненията на подуправителя на НЗОК Димитър Петров за незаконна намеса на Москов в работата на независима институция като Касата, бившият министър посочи, че Петров не си е тръгнал, а е бил освободен и се е оказало, че е договорил над 30 млн. лв. по-малко отстъпки от фармацевтичните компании, отколкото наследничката му. Освен това по времето на Петров той сам е договарял отстъпките. През 2016 г. това вече е ставало от комисия от 12 души и отстъпките са стигнали 80 млн. лв.

Помолен да коментира думите на директора на университетската болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев, че турските ваксини са били опасни и това е било прикрито от Москов и експремиера Бойко Борисов, гостът каза, че това е лъжа. Противохепатитната ваксина „Еувакс“ отговаря на изискванията на СЗО, посочи Москов. Той добави, че тя не е била за целите на българския имунизационен календар, а е била дарена от Турция предвид усиления мигрантски натиск.

Москов показа и документ от март 2014 г. от една от двете големи фармацевтични фирми, които традиционно доставят ваксини, в който се казва, че компанията е готова да предостави годишно по 280 хил. ваксини. „От това не следва нищо, от правителството на БСП и ДПС. Следва това, че служебният министър Миро Ненков трябва да промени имунизационния календар, а аз да ходя по света и да търся ваксини“.

За отстраняването на директори на болници гостът каза, че не може да разбере са „мишена на управлението БСП и ДПС“ и добави, че вярва на проф. Стоян Миланов (бившият шеф на „Пирогов“), че в това се вижда „дългата ръка на петолъчките“.

Вижте целия разговор във видеото: