Най-вероятно юристът Петър Илиев ще бъде предложен от „Има такъв народ“ за министър-председател, според двама независими източници на bTV.

Той е преподавател в юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ и почетен консул на Барбадос.

43-годишният Илиев е бил консултант на ПГ на БСП в 44-ото Народно събрание. През 2016 г. участва в организацията на референдума на Слави Трифонов. След това юристът влезе в експертния екип на партията „Има такъв народ“.

Петър Илиев беше предложен за министър на правосъдието в обявения, но след това оттеглен кабинет на ИТН с премиер Николай Василев. Най-вероятно депутати на ИТН ще влязат в състава на проектокабинета.

Ясно е, че нито един представител на служебния кабинет няма да бъде предложен за министерски пост.

Политическите партии също излязоха с първи коментар относно изненадващия ход на президента Румен Радев да връчи днес мандат за съставяне на правителство.

Емоциите в кулоарите на парламента се повишиха часове преди да стане ясно името на кандидата за премиер на ИТН.

От „Има такъв народ“ призоваха да спре с приятелския огън. Партньорите им поискаха да се подпише споразумение за поетите ангажименти и имената на министрите, преди връчването на мандата.

„Топката е в полето на „Демократична България“, надявам се да се поправят да се лишат от емоциите и да подходят практично, за да вървим към един стабилен кабинет. В противен случай знаете какво ще последва“, заяви Станислав Балабанов.

Ивайло Мирчев от демократичното обединение отговори, че приятелски огън от тяхна страна няма. По думите му предстоят разговори и допълни, че „топката винаги е в мандатоносителя“.

Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“ беше категорична, че ще поискат от ИТН подписване на споразумение в какъв времеви хоризонт ще бъдат изпълнени поетите от тях ангажименти по отношение на съдебната реформа и социалните политики.

„Полагаме всички усилия да има кабинет. Извървели сме стъпките – в политически разговор сме поставили точно тези условия. Очакваме следващата стъпка – да видим имената“, обясни Манолова.

Според нея войната между трите формации на протеста в парламента, не отговаря на очакванията на българските граждани.

Разговорът за правителство придобива комичен характер, коментира Десислава Атанасова