Пета донорска ситуация във Великотърновската болница. 67-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на бъбреци, бял и черен дроб. Това съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Той е бил приет в реанимация на 21 юли, а два дни по-късно е изпаднал в необратимото състояние на мозъчна смърт. Въпреки загубата, близките му са взели хуманното и благородно решение да спасят други човешки животи.

Експлантацията на органите е извършена в сряда сутринта в болница "Лозенец". Бъбреците веднага са трансплантирани в Александровска болница, където реципиентите вече се възстановяват.

Органите бяха присадени на 62-годишна жена от Варна и на 51-годишен мъж от Благоевград, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност.

 

Черният и белият дроб са взети от екипи Евротрансплант.

Заради липса на подходящи реципиенти у нас черният и белият дроб са взели немски екипи. Органите ще бъдат трасплантирани на пациенти в Хановер и в Берлин.

Координаторите по донорство за Велико Търново д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, както и ръководството на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", изказват огромната си благодарност към близките на донора за нелекото решение да дарят, за да спасят други човешки животи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!