Пестициди за растителна защита са причина за екокатастрофата в река Марица. Това стана ясно от анализа на пробите от водата на реката, взети от експерти на Басейновата дирекция в Пловдив.

Съдържанието на пестицидите, които се използват в селското стопанство за защита на растенията, превишават два пъти нормите.

Те са силно токсични и са открити в река Пишманка, в която предприятието „Екоинвест“, посочено като замърсител от прокуратурата, излива отпадните си води.

Според екоексперти пестиците са били най-вероятно в пластмасови бутилки, които предприятието е преработило и част от тях са били изхвърлени с отпадните води.

Това е най-тежкото замърсяване, регистрирано през последните години в река Марица, казват експерти. То ще окаже влияние и върху други животински и растителни видове.

"При всички положения, щом имаме токсично отравяне, не бива тази риба да се консумирал. Затова е пусната веднага заповед, полиция и ИАРА също охраняваха района, за да не се събира такава риба", обясни Марин Маринов, представител на Басейнова дирекция-Пловдив.