Социалните партньори сядат на масата на преговорите, за да обсъдят предложенията на кабинета за пенсионна реформа. Пакетът от мерки предвижда увеличаване на осигуровките и на възрастта за пенсиониране.

Полицаи и пожарникари готвят протести срещу въвеждането на възраст за пенсиониране в силовите ведомства.

Според предложенията на кабинета стажът и възрастта за пенсия ще растат плавно от догодина с по два месеца на година от следващата.

Снимка: bTV

Целта е мъже и жени да се пенсионирта на 65 години - за мъжете това трябва да стане до 2029-а, а жените през 2037-а. След това ще продължи да расте спрямо продължителността на живота.

Плавно ще се покачва и стажът, докато достигне 40 години за мъже и 37 за жени.

Предлага се и пенсионна възраст за полицаи и военни - 52 години и 10 месеца. В момента за пенсия в силовите ведомства е достатъчен само стаж. Това предизвика недосволството в силовите министерства, които заплашат с проетсти. Настояват да има разграничаване между изискванията за хора на терен и в администрацията.

Снимка: bTV

Предвижда се и поетапно увеличение на осигуровките за пенсия и безработица. Като за 12 години те нарастнат общо с 4.5 на сто до достигане на обща осигурителна тежест от 33%. Това предложение не среща подкрепата на работодателите.

Какви ще са резултатите от тежката дискусия – очаквайте подробности през деня!