„Днес имаме „коалиция на пудела“. Събраха се, сега могат да отворят отново каналите, да върнат шефката на митниците и могат спокойно да крадат“. Това каза в кулоарите на парламента председателят на ДПС Делян Пеевски по повод поисканата от три партии оставка на председателя на парламента Росен Желязков от ГЕРБ.

В дневния ред на парламента днес като точка първа беше включено предсрочното прекратяване на мандата на 49-ото Народно събрание.

„Но са подценили народа, имаме избори, виждате какви са резултатите, какво казват социологическите агенции. „Коалицията на пудела“ ще се радва много малко на грабежа, след това ще понесат отговорност за всичко“, допълни Пеевски.

Снимка: БГНЕС

Той коментира и дали след изборите е възможно ДПС да преговаря за общо управление с ПП-ДБ.

„Да видим как стоят нещата, които и днес са чудовищни, видяхте за какво става въпрос – огромна корупция на тези хора. За мен ПП-ДБ с тези лидери, ако тези неща се докажат, е невъзможно да се говори с тях. Те нямат интегритет“, заяви председателят на ДПС.

Отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС беше поискано от три парламентарни групи – първо от „Възраждане“ и БСП, а късно вечерта в сряда – и от ПП-ДБ. Точката влезе в дневния ред на парламента, въпреки че до ваканцията на депутатите остават два дни – 25 и 26 април.

Снимка: БГНЕС

През юни 2022 г. с гласовете на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и „Възраждане” беше приета оставката на Никола Минчев от ПП като председател на Народното събрание. Няколко дни по-късно с гласовете на същите партии беше свален кабинетът „Петков“ с гласуване на вот на недоверие.