От днес електронните направления за PCR тестове вече са факт. Личните лекари могат да ги издават при два от 11 възможни симптома на коронавирус. 

Само за ден са издадени 619 направления, като най-много са в София, Пловдив, Варна и Бургас. От Здравната каса уверяват, че лимити няма, а тестовете са напълно безплатни за пациентите. 

Пациентите с положителен антигенен тест не могат да се изследват безплатно. В същото време, от Столичната община казаха, че в поликлиниките близо 100 души, или 1/3 от изследваните с антигенен тест днес, са дали положителен резултат. 

Фалстарт във Враца

Въпрки дългата подготовка на системата, още в първия ден някои семейни лекари срещнаха трудности при работата с нея.

От сутринта д-р Миленков от Враца няколко пъти проверява за актуализация на софтуера, с която издаването на електронни направления да започне. Такава нямаше в продължение на часове. По думите му е трябвало да има тест период преди да заработи официално системата. 

Снимка: btvnovinite.bg

Следобед системата прие и д-р Миленков. Затруднения, обаче, се създадоха за пациентите, които трябваше спешно да бъдат приети в болница. От „Информационно обслужване“ казаха, че сървърите работят.

Как работи системата 

Засега хартиените направления също остават. „Най-вероятно някъде ще има проблеми. Но самите общопрактикуващи лекари също ще имат нужда от обучение. Затова не елиминираме и хартиената възможност за издаване на направление“, обясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Снимка: btvnovinite.bg

Здравните власти посочиха, че хората няма да доплащат в лабораториите. От електронните направления пациентът получава код от 12 знака. Работи се по съкращаването му, защото според личните лекари това може да създаде проблеми. 

Какво ще се промени

Според математика на Щаба проф. Николай Витанов достъпът до PCR тестове ще разкрие част от скритата заболеваемост. „Има две противоположни тенденции. Едното е това, другото – че с мерките ще започнат да действат. Затова аз не съм чак толкова голям оптимист“, допълни той.

Според него антигенните тестове, които не се отчитат, не променят съществено картината у нас. По думите му, ако всички спазват мерките, очакваме спад на случаите с около 30 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg

Възможността за електронни направления идва в деня със спад в официалната статистика за новите случаи – за денонощие те са 2800. За съжаление, обаче, смъртността бележи пореден рекорд – загубилите битката с COVID-19 са 221 пациенти, сред които - 12-годишно дете с хронично белодробно заболяване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!