Дългоочакваните електронни направления за PCR тестовете от днес са факт. Към изследването пациентите ще се насочват при два от 11 симптома. Част от личните лекари, обаче, срещнаха проблем още със старта на системата 

Семейният лекар д-р Миленков от Враца няколко пъти от сутринта проверява на лаптопа си за актуализация на софтуера, но не открива такава.

„За голямо съжаление, не видях актуализация на програмата“, казва Миленков. Той добави, че се надява до края на работния ден системата да заработи.

Притесненията са най-вече за пациентите, които спешно трябва да бъдат приети в болница, но без PCR тест това не може да се случи.

От „Информационно обслужване" казаха, че сървърите работят. А засега - хартиените направления също остават.

Една от лабораториите в града гарантира, че в момента, в който системата заработи, имат готовност да реагират. „Много хора имат нужда от такива изследвания, а нямат пари да си платят“, казва лаборантът Таня Гаврилова.

Друга част от личните лекари споделиха, че вече имат изпратена актуализация от поддържащите фирми, но отново са с вързани ръце, защото не са подписали анекси със Здравната каса. 

От Здравната каса уверяват, че лимити за електронните направления за PCR няма да има.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!