Пчеларите излизат на протест с искане за мораториум върху използването на пестициди при пръскането в земеделието. Стопаните на кошерите са силно притеснени от опасността да останат без поминък заради хилядите унищожени пчелни семейства. В началото на миналата седмица пчелари излязоха на протести в Шуменско.

Венета Георгиева е потомствен пчелар и стопанисва над 200 пчелни семейства. Занимава се с еко пчеларство и е силно разтревожена от измирането на пчелите на нейните колеги.

„Масовото измиране на семействата е от отравянето от тези препарати. В момента до 20 април в тези пчелини се подменя старата пчела с новата пчела. Ако е попаднал такъв прашец, който е третиран със забранени пестициди, ние обричаме нашите семейства на гибел, на масова гибел. Пчелата,благодарение на нея, съществува света,” коментира пчеларката пред bTV.

Освен че обвиняват за проблема арендаторите, които пръскат посевите с пестициди, пчеларите са недоволни и от позицията на българския представител в експертната евро комисия по земеделие. „Българския представител се е въздържал от гласуване. Това означава, че всъщност големите концерни, които произвеждат тези пестициди, тяхното лоби побеждава лобито на хората, които се грижат за природата, а основният проблем е масовото измиране на пчелите от употребата на пестицидите,” обясни председателят на Общинското пчеларско дружество в Търговище Елена Стоилова.

Въпреки новината за промяна в агронаредбата, с която ще се ограничи употребата на химикали при пръскането на посевите, пчеларите от Търговищко ще излязат на протест във вторник.