Пазарите отварят след Великден, ако всички спазват мерките. Това съобщи здравият министър, който инспектира столичния пазар „Димитър Петков“.

Няма установени нарушения при спазването на мерките. Днес Кирил Ананиев е посетил и Женския пазар в София.

Общината прекрати договорите на трима търговци на Женски пазар заради неспазване на мерките за борба с COVID-19, а сред търговците се надигна недоволство заради това, че след три дни отново трябва да затворят.

Въпреки че днес указанията се спазват, пазарите ще останат затворени за 4 дни на Великден, а проверките ще продължат.

Производителите и търговците на столичния пазар „Красно село“ осъмнаха с развалена стока, след като на Цветница сергиите им останаха затворени.

Пазарите отвориха днес, но само за три дни. Според производителите - затварянето им ще доведе до фалити.

„Сега, като ни затворят, аз се чудя изобщо дали да гледам, или да затворя оранжериите, да оставя да умират растенията“, каза търговецът Благо Илиев.

На пазара има пропускателен режим и табели за спазване на мерките. 

Снимка: Ладислав Цветков

Общински служители ще следят колко хора има на пазара и при струпване има готовност да бъдат затворени две улици в близост.

Целта – дистанцията да се спазва още от улицата. Здравният министър инспектира Женския пазар и пазар "Димитър Петков" и не установи нарушения на мерките.

„Нямаше я досега тази организация, която я създадохме и вие знаете от ваши посещения, и от снимки, че понякога се натрупват много хора един зад друг, борят се кой да вземе този или онзи домат, кой да вземе тази краставичка или онази. Ако установим устойчивост на поведението и на купувачи, и на търговци, след Великден ще гледаме да отворим пазарите“, съобщи министър Кирил Ананиев.

Снимка: Ладислав Цветков

Ден, след като полицията затвори най-голямото стоково тържище в Пловдивска област, се оказа, че има объркване на заповедта на здравния министър и то отново отвори врати. 40 процента от зеленчуците и плодовете са на български производители. От борсата са готови да  предложат място на земеделци, за да продават стоката си.

„Трябва да отговорят на всички изисквания и да спазват мерките, които ние на територията сме предприели по отношение на това ужасно заболяване“, каза Илия Гатев, управиел на борсата.

Снимка: Ладислав Цветков

Тържищата с животински продукти, плодове, зеленчуци и посеви - ще работят.

Пазарите ще работят до сряда, а от 16 април този тип търговия в цялата страна се затваря до второ нареждане. Ако мерките се спазват, сергиите ще бъдат отворени след празниците.

„В провинцията се спазват изискванията, но там пазарите са по-малки, клиентите са по-малко, спазват се изискванията за влизане и излизане, има подреденост, добави още Ананиев. На Женския пазар се създава определена трудност при контрола, допълни той, цитиран от БТА.

Ананиев уточни, че никой не може да каже дали коронавирусът се пренася чрез храна, защото той мутира. „Важното е да няма струпване на хора, да няма прехвърляне на слюнка, възможно е предаване на болестта чрез допир до определена повърхност, каза още той и допълни, че се работи по всички възможни хипотези с цел преодоляване на всички възможни източници на зараза“, допълни Ананиев.

Снимка: Ладислав Цветков

Здравният министър посочи, че не е достигнат пикът на заразата с коронавирус, предстоят „доста сериозни изследвания на критични места с критични хора, нека видим резултатите и дълбоко се надяваме да не стигнем високи нива на пика, но това зависи от всички нас“.

Министър Ананиев коментира и казуса с обвинението на прокуратурата към председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова. „Там се разви дебат, в който не искам да влизам, но и двете страни казват, че го правят в името на това населението да бъде обезпечено с лекарствени продукти. Нека съдебните органи да преценят“. Прокуратурата вчера обвини Стоименова за всяване на тревога.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!