Десетки селища край Пазарджик без автобуси. От общинската управа спират над 10 линии, а потърпевшите твърдят, че не са уведомени.

Елена Иванова е учител в Ковачево. Разбира, че рейс до селото няма днес, в първият учебен ден за годината. Отива и се връща от работа на стоп.

Снимка: bTV

“За Ковачево, Калугерово и Черногорово имам колеги, които пътуват по тези линии - как да бъдем на работа в 8 часа. На този студ на какъв автостоп. Ето сега например се връщам от Ковачево на автостоп - това не може да продължава дълго“, обясни Елена Иванова, учител.

Снимка: bTV

Новогодишната изненада за работещите и пътуващи до близките села до Пазарджик се оказва не особено приятна - някои линии са спрени, а други - разредени.

От фирмата превозвач са категорични - изпълняват това, което им е вписано по договор с общината.

Снимка: bTV

„Това, което ни е възложено от общината, ние го возим - и това от първи януари - точно така“, заяви Благовест Сестримски, упранител на фирмата превозвач в Пазарджик.

Снимка: bTV

По правило и държавата и общините субсидират транспорта най-вече за селата или за трудно достъпни места. В Пазарджик пресмятат, че вече са на предела и решават да оптимизират транспортната си схема. Така нерентабилните линии са зачеркнати.

„Става въпрос, ще го използвам като пример, за една учителка, която трябва да отиде до училището. Никой превозвач не може да си позволи един автобус да отиде до определено населено място“, обясни Петър Петров,
зам.-кмет на Пазарджик.

От общината признаха, че не са уведомили за промяната.