Пътната полиция глобява за стари аптечки и негодни пожарогасители. Проверките на така наречените аварийни комплекти в автомобилите зачестяват, твърдят шофьори. Какво трябва да съдържа един комплект, за да не ни глобят?

В пунктовете за годишен технически преглед обикновено не правят проверка на т. нар. авариен комплект. Ако обаче полицията ви хване на пътя без светлоотразителна жилетка, със сигурност ще отнесете глоба. Глоба ще получите и ако не разполагате с едно от изискваните неща, а именно – аптечка, пожарогасител и триъгълник.

Повечето шофьори признават, че аварийните им комплекти си седят забравени в багажника от години, ако изобщо ги имат.

Глоба може да получите, ако пожарогасителят или кислородната вода в аптечката ви са с изтекъл срок на годност.

„Аварийният комплект може да спаси човешки живот. Ако не е в срок на годност – все едно го няма... В обществото се налага мнението, че полицаите се заяждат, не е така”, заяви Росен Рапчев от Пътна полиция.

„Може би затова се избягва тази проверка, за да „не издребняват” контролните органи. Водачите го усещат. Фактът, че много от тях според мен не са оборудвани или някои от нещата са изтекли като срок, говори, че този контрол е периодичен”, каза Алекси Стратиев, бивш началник на Пътна полиция.

В някои от аптечките на пазара липсват част от задължителните консумативи, предупреждават експерти.

„Много видове аптечки шетат по пазара и те се различават по външния вид и по оборудването. Трябва да има например турникет, който е за спиране на кръвта, но той е заместен с някаква връв”, обясни  Любомир Мулетаров.

Глобата за неизряден авариен комплект е 20 лева. Ако обаче на магистрала закъсате и нямате триъглник, ще ви глобят със 150 лева.

Експерти обаче предупреждават, че е важно аварийните комплекти да са налични и пълни, защото на всеки шофьор може да се наложи да ги използва, за да спаси живот. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!