Километрични опашки се образуваха днес на ГКПП "Кулата" за влизане в Гърция. Пътуващите чакаха с часове, за да преминат в южната ни съседка. 

А решението на гръцкото правителство да затвори за туристи ГКПП „Маказа“ беше остро критикувано от кметовете на гръцките градове Комотини и Ксанти.

От организацията на хотелиерите в южната ни съседка вече отчитат хиляди анулирани резервации от български и румънски туристи. В момента пунктът работи компромисно, като той трябва да затвори на 6 юли.

Плажът във Фанари е почти празен. Макар и на 40 минути от границата с България, туристите се броят на пръсти.

Братята Бойко и Георги Колеви развиват бизнес на границата и разчитат на потока туристи, който, след решението на Атина за затварянето на ГКПП „Маказа“, рязко спадна.

Снимка: btvnovinite.bg

Местният бизнес не приема мотивите, с които Гърция иска да затвори пункта за туристи: „Мотивът им за затварянето е, че нямат доктор и няма откъде да осигурят, което е смешно за страна в ЕС, да не може да осигури доктор на пункта“, обясни Георги Колев.

От гръцка страна също има напрежение, разказва Михалис Циперидис, чиито бизнес в Комотини е обвързан с туризма. По думите му месеци наред са били затворени и сега редица браншове разчитат на идващите летовници.

Решението за затваряне на ГКПП „Маказа“ идва в момент, в който Гърция отвори част от летищата си в очакване на чужди туристи

Снимка: btvnovinite.bg

„Не правим това в икономически план - знаем, че годината няма да е успешна по отношение на броя туристи, приходите и печалбите. Въпросът е да се възстановим обичайното положение и да дадем на хората усещане за нормалност в живота им“, коментира министърът на туризма Харис Теохарис.

Ако Маказа затвори - това ще удари туризма от Александропулис до Кавала и ще остави остров Тасос без чужди летовници.

В същото време огромни опашки и дълго чакане споходиха минаващите на граничния пункт ГКПП „Кулата“ за влизане в Гърция.Колоните достигнаха 10 километра, а някои от хората в автомобилите чакаха повече от 4 часа.

От вчера важат нови правила за влизане в Гърция, като желаещите да преминат границата трябва 48 часа преди това да попълнят онлайн декларация и при поискване да покажат на граничарите специално генерирания QR код.

Днес много шофьори се опитаха да заобиколят колоната като минат по алтернативен път през близките села и се включат в движението директно преди самия пункт, но полицаи ги връщаха обратно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!