Километрична опашка се образува на пътя към ГКПП „Кулата“ – „Промахон“. В задръстването има както леки, така и тежкотоварни автомобили. Тапата се образува още в ранните часове на деня.

По думите на пътуващите опашката започва 500 м. след Петрич. Към обяд колоната започна да се движи по-бързо. Голяма част от пътуващите изчакват в близките бензиностанции движението да се облекчи. 

Към тел. 112 са изпратени десетки сигнали за хора, които не са се почувствали добре след дългите часове чакане в горещото време. Аварирали автомобили също имаше.

От вчера важат нови правила за влизане в Гърция. Желаещите да преминат границата трябва 48 ч. преди да тръгнат на път - да попълнят онлайн декларация и при поискване да покажат на граничарите специално генерирания QR код. 

Гърция затвори за туристи граничните пунктове „Ивайловград“, „Капитан Петко Войвода“ и „Илинден“. Пропускат се само товарни автомобили и сезонни работници, притежаващи трудови договори.

Въпреки предупреждението от гръцка страна, че през ГКПП „Маказа“ няма да се допускат туристи, и днес пунктът работеше. Трафикът до обяд беше слаб, а граничарите рядко са изисквали QR код от електронната декларация. 

Местната власт в Гърция и бизнеса от двете страни на границата са недоволни от решението на правителството да ограничи достъпа на туристи през „Маказа“. По думите на работещите в района мотивът за затварянето на пункта е, че нямат доктор и няма откъде да осигурят медицинско лице. Ако „Маказа“ затвори, това ще удари туризма от Александропулис до Кавала и ще остави остров Тасос без чужди летовници.

Решението за затваряне на Маказа идва в момент, в  който Гърция отвори част от летищата си в очакване на чужди туристи.

„Вървим постепенно, стъпка по стъпка. Първо отворихме само две летища, сега отворихме всички регионални летища. Не правим това в икономически план - знаем, че годината няма да е успешна по отношение на броя туристи, приходите и печалбите. Въпросът е да се възстановим обичайното положение и да дадем на хората усещане за нормалност в живота им“, каза Харис Теохарис, министър на туризма.