На крачка от заличаване е пътят до един от най-големите манастири у нас. Асфалтовият маршрут до Преображенския манастир край Велико Търново е в окаяно състояние и връща десетки поклонници.

Двата километра след отклонението от главния път буквално изправят шофьорите пред дилема - да продължат или да се върнат.

Отсечката към манастира е асфалтирана през 70-те години. Кърпена е частично веднъж, преди повече от 15 години. После мистериозно изчезва по документи от картата.  "Не знам точно кога, но пътят даже е бил изваден от списъците на общинските пътища. Не фигурира, такъв път нямаше в списъците", каза игуменът на Преображенския манастир отец Георги.

Загадъчно върнат е също незнайно кога, но ухажван редовно предизборно.

"Последното обещание сега беше от господин Цветан Цветанов преди изборите, той повдигна въпроса за пътя, официално обеща", заяви отец Георги.

Пътят е общински. Разчет за ремонта му бил направен, но пари няма. "Сумата е около 250 хиляди лева, което е непосилно за 1700 метра общината да инвестира. Пътят е подаден за междуведомствената комисия на областно ниво, на следващото заседание на комисията той ще се разглежда.  Надявам се да бъде одобрен и да бъде подаден в междуведомствената комисия към МС”, отбеляза зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Възмущение и недоволство зрее сред миряните и в социалните мрежи.

Манастирът е изграден през XI век. Осем столетия по-късно майстор Кольо Фичето изгражда камбанарията, а на една от външните стени Захари Зограф ни оставя за размисъл Колелото на живота и Страшния съд.