От 1 ноември пътищата у нас ще са в зимен режим на поддържане.

Пътната агенция обяви, че има пълна готовност за снега. Готовност обаче има и при силен снеговалеж да се затварят различни пътни артерии, вкл. и магистрали.

Около 3000 снегорина ще чистят пътната мрежа тази зима. Държавата е отделила до 80 млн. лв. за зимната поддръжка, но според разчетите ще се спестят поне 20 млн., защото дългосрочната прогноза е за по-топло време. С тези пари ще може да се ремонтират пътища напролет.

Снимка: bTV

В навечерието на Нова година стотици пътници бедстваха часове между Карнобат и Бургас – заради непочистен път и преспи. Вината тогава „понесе” изцяло природата.

Сега държавата си е взела поука –тази година ще се работи по-активно с метеоролозите, за да може почистващата техника да бъде изкарана на пътя преди началото на снеговалежите.

Край Карнобат вече започна засаждането на голям участък с кипариси, за да се образува защитен пояс от снега. Отделно на най-проблемите места се планира слагането на защитни мрежи срещу навявания.

Пътната агенция път призова шофьорите да сменят своевременно летните гуми на автомобилите си със зимни, защото това е най-честата причина за проблеми и блокади на пътя.

Вижте и видеото: