Първото обвинение на Европейската прокуратура в България е за подкуп срещу служител на ДФ "Земеделие".

В Специализирания наказателен съд се е състояло първото заседание по делото, съобщават от обвинението на ЕС.

Подсъдим е главен експерт от Държавен фонд "Земеделие".

36-годишният служител е бил арестуван през септември миналата година за това, че е поискал няколко подкупа от по 5000 лева.

Експертът е бил потърсен от земеделец от Пловдивско с молба за съдействие за получаване на забавени евросубсидии. 

Въпросният земеделски производител е кандидатствал за финансиране по Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014-2020 г., която в нашата страна се управлява от ДФЗ.

Съгласно процедурите на фонда земеделският производител имал право да кандидатства и да получава субсидии. Той е трябвало да ги получи през декември 2020 г., но това не се е случило.

През февруари 2021 г. производителят започнал да търси помощ за получаването на средствата от ЕС и негов приятел го свързал с обвиняемия. Двамата се срещнали и обвиняемият поискал 5000 лева подкуп, за да повлияе на колегите си да разрешат плащанията.

Обвинението допълва, че земеделският производител платил подкупа и получил общо почти 600 000 лева по Програмата за развитие на селските райони чрез ДФЗ. Той платил подкуп от още 5000 лева, за да не се извършват по-нататъшни проверки по неговия случай, а ако бъдат извършени, да приключат положително за него.

Подкупът е престъпление в България и се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до 5000 лева. Присъдата по делото се очаква в следващите месеци, пише в съобщението на Европейската прокуратура. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали от БТА