Първите ваксини срещу коронавирус в България ще бъдат поставени в неделя – на 27 декември. Доставката им ще се случи навръх Коледа – на 25 или 26 декември.

Транспортирането им от заводите до отделните държавите ще е в специални контейнери, снабдени с температурни датчици.

Първоначалното количество, което ще дойде у нас, е около 9700 дози, които ще са за около 4300 души, тъй като са нужни две дози на човек. Втората доза се поставя 21 дни след първата.
У нас първоначално ще се съхраняват във фризерите в държавното дружество „Булбио“ в София, след което ще се разпределят към няколко РЗИ-та в страната.

Здравният министър Костадин Ангелов е готов да бъде първият ваксиниран у нас, за да даде пример и да покаже, че няма риск за здравето на хората.

Най-често докладваните странични реакции се определят от експертите като типични за ваксините – зачервяване на мястото на убождане, главоболие, лека температура. Имунизации не се препоръчва например за хора с алергии и имунокомпрометирани болни.

Ваксината е с т.нар. разрешение за употреба "под условие" за срок от 1 година. През това време периодично производителят ще информира европейският регулатор за резултатите от ваксинирането. След изтичане на разрешението, регулаторът ще реши дали да го удължи.

Следващата ваксина, чиито документи ще гледа европейският регулатор – ЕМА, е тази на „Модерна“, вероятно първата седмица на януари.

От днес антигенните тестове се приравняват с PCR. Лицата с положителен резултат ще се регистрират в единната система и ще подлежат на 14-дневна карантина, а контактните им лица – на 10-дневна изолация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!