Бързите антигенни тестове се добавят като лабораторен критерий в дефиницията за случай на COVID-19, разпореди със своя заповед здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина, ред, прилаган и при случаите, потвърдени с PCR тестове.

По-рано днес ресорният министър проф. д-р Костадин Ангелов анонсира заповедта, като посочи, че тя се е забавила с един ден заради новия щам на коронавируса и събирането на данни дали антигенните тестове го откриват надеждно.

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи.

Кога?

Прилагането на бърз антигенен тест следва да се извършва в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус.

При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.

Къде?

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от:

  • самостоятелни медико-диагностични лаборатории
  • медицински и диагностично-консултативни центрове
  • лечебни заведения за болнична помощ
  • центрове за спешна медицинска помощ
  • комплексни онкологични центрове
  • РЗИ