Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев проследи обучението на първите 50 медици, които ще оказват спешна помощ по въздуха.

В тренировъчния център на ВМА са постигнати условия за обучението на медиците. В подготовка са и останалите бази за изграждане на хеликоптерните площадки. Меджидиев съобщи и че през юли се очаква пристигането на първите спасителни хеликоптери.

„Има възможност за изпращане в Италия на преподаватели, обучаващи първите ни екипи за оказване на спешна помощ по въздух“, каза Асен Меджидиев.

Спешната помощ по въздух ще бъде безплатна, каза още той.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски каза, че в симулационния център се обучават и парамедици, и бойни санитари.

„Центърът вече се ползва с голямо доверие и все повече заявки за обучение има от страна на полицията, разузнавателни служби, Националната служба за охрана. Преподавателите ни са опитни“, допълни той.

В понеделник 50 лекари и медицински специалисти започнаха обучението си за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Това е първата група, която ще премине обучителния курс. 

Кандидатите са лекари, лекари-специализанти, медицински сестри, акушерки, парамедици и един лекарски асистент, които са от 17 болници, четири центъра и един филиал за спешна медицинска помощ от цялата страна. За обучението са кандидатствали лекари и медицински специалисти от София, Бургас, Гоце Делчев, Монтана, Панагюрище, Плевен, Разград, Сандански и Шумен.

Предстои сформиране и на втора група, която ще бъде обучена в оказване на помощ по въздуха.

Първите хеликоптери се очаква да бъдат в България през лятото. Летателните машини ще бъдат оборудвани с необходимата апаратура. До края на 2026 г. се предвижда страната ни да разполага с шест хеликоптера за оказване на спешна помощ.