В пострадалото от потопа Царево учебната година започна с благотворителна инициатива. Събраните средства ще бъдат използвани за възстановяване на щетите, нанесени от наводнението. 

В самата сграда на училището пораженията са били основно в приземния етаж и физкултурния салон, но те няма да попречат на учебните занятия, увериха от ръководството. А сред първокласниците, прекрачили училищния праг, е и 7-годишната Дениз, чието семейство преживя тежко водното бедствие.   

Тържествено начало на учебната година и в Ямбол. Едно от най-големите училища в града – „Любен Каравелов“ посрещна близо 900 ученици, от които 145 първокласници. „Много е вълнуващ този ден, за мен вече 35 години в това училище. Винаги съм настроена емоционално, позитивно към всяка нова година“, отбелязва учителката Нели Желязкова.

„Очакваме с нетърпение новата учебна година, новите запознанства, новите предмети“, признава и Снежана Бабачева, която е майка на първокласник в Ямбол.

С много трепет, вълнение и дори сълзи откриха учебната година в най-старото врачанско училище „Христо Ботев“, което навлезе в третото си столетие. „Ще научавам много нови неща, искам да науча историята на България“, категорична е третокласничката Гергана от Враца. 

Първокласниците влизат в училището с първия звънец. „Много ще уча и много ще бъда щастлив“, категоричен е първолака Валтер.

„Радвам се, защото ми харесва да пиша, зная половината азбука“, допълва и първолака Елиас. Той е един от над 16 000 ученици в областта.