Първи коментари след изказването на президента Румен Радев. На тръгване за посещение в Брюксел лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че споделя мотивите на президента и допълни, че това са били мотивите на отминалия вот на недоверие към правителството, който поискаха социалистите.

Коментар имаше и от министри от кабинета „Борисов 3“ как точно ще работят институциите при оттегленото доверие от Румен Радев.

„Споделяме тези мотиви на президента, смятаме, че правителството е неспособно да даде развитие и перспектива на България. Управляват само от криза в криза“, коментира Корнелия Нинова.

„Имаме добър президент, не случи на държава. Надявам се следващият път да случи. Негово мнение, предполагам, че има доверие само на служебния си кабинет, който поне от 3 години не функционира“, заяви Емил Димитров – Ревизоро, министър на околната среда и водите.

"Конституцията ясно е определила кой дава и кой снема доверието в българското общество – това го прави народът", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Щом казва, че сега сваля доверието, значи досега ни е подкрепял, затова му благодаря“, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

От ПГ на ГЕРБ не коментираха. Обединените патриоти нямат обща позиция към момента, но от ВМРО коментираха на влизане в Народното събрание, че не е полезно да има напрежение между институциите.

„Нашият призив е повече разум и по-малко емоция, да се търси полезното за цялото общество и да не се влиза в тон, който не е полезен за България“, коментира Искрен Веселинов.

ДПС днес няма да коментират.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви пред bTV, че това изявление на президента няма да доведе до сътресение в управлението и не очаква предсрочни избори.

„Президент – правителство, правителство – президент – размяна на удари главен прокурор – президент, тази размяна на удари ерозира държавността, от това губим всички“, каза лидерът на АБВ Румен Петков.

Утре се чакат още политически реакции.