Първи кръг преговори след връчването на третия мандат. От БСП са категорични, че кандидатът за премиер трябва да е от редиците на „Продължаваме промяната“.

„Гарантираме, че имаме сериозно желание за правителство и нямаме намерение да имитираме преговори и да тупаме топката“, заяви Корнелия Нинова.

От „Продължаваме промяната“ казаха, че днес не са обсъждани имена на министри и премиер. От партията имат едно условие и то е да има антирокупционно мнозинство.

„По време на преговорите да се приеме закона за КПКОНПИ и да се избере Рашков за шеф на комисията“, заяви Асен Василев.

След разговорите Кирил Петков беше лаконичен и не отговори как биха говорили с „Има такъв народ“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че състав на кабинета ще бъде обсъден при втори кръг от разговори и сигурно мнозинство от 121 депутати. 

„Колегите от ПП поставиха условие мандата да бъде държан за да може да бъде гласувана законодателство и Рашков да бъде избран за шеф на КПКОНПИ. Ако бързо постигнем съгласие по програмата това означава, че може да преминем бързо към втория етап за персонален състав, ако има затреднуния ще се забавят нещата“, каза Нинова.

Тя беше категорична, че ще се положат усилия за възстановяване на отношенията с Русия и че в програмата е записано, че България ще разговаря с всички доставчици на газ, включително и „Газпром“. А от „Продължаваме промяната“ заявиха, че отношенията с Русия не са прекъснати, а Газпром не изпълнява договора си.