„Имаме сериозно желание да направим редовно правителство. Нямаме никакво намерение да имитираме преговори и да тупаме топката, очаквайки избори“.

Това каза в началото на срещата с представители на „Продължаваме промяната“ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Партията започна преговори за съставяне на нов кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание, след като вчера получи третия проучвателен мандат от президента Румен Радев.

Нинова уточни, че преговорите ще стъпят на управленската програма, която беше обсъдена и одобрена от „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ при опита да се състави правителство с първия мандат на ПП.

„Днес ще потърсим и другите партньори. Ще разговаряме и с тях и ще ви информираме за резултатите от тези разговори. Надявам се накрая да седнем четирите страни на една маса“, каза още Нинова.

В преговорите за кабинет с първия мандат не бяха поканени депутатите от ИТН. социалистите имат намерение да разтговорят и с тях.

Лидерът на БСП отново каза, че очаква от „Продължаваме промяната“ да излъчат министър-председател.

От страна на ПП в разговорите участваха Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров.

В последните месеци работихме много конструктивно, отбеляза от своя страна Петков.

„Повишаването на пенсиите беше повече отколкото се е случвало в последните 10 години, каза Петков и добави, че в областта на икономиката също е постигнато много. Имаме най-големия растеж в областта на индустриално производство в Европа“, премиерът в оставка.

След края на разговорите стана ясно, че от ПП са поискали мандатът да бъде задържан, докато приетo антикорупционното законодателство – Закона за КПКОНПИ и Бойко Рашков да бъде избран за председател на комисията.

„В програмата е записано, че ще положим усилия за възстановяване на отношенията с Руската федерация по дипломатически път и да не допуснем да се закриват посолства. В програмата е записано, че България ще търси разговори с всички възможни доставчици на газ, което включва и „Газпром”. Що се отнася до фигурата на Бойко Рашков, обществото трябва да даде оценка за неговата работа“, обяви лидерът на БСП.

На първия етап от разговорите ще изслушаме всички искания, уточни Нинова.

„Продължаваме промяната“ ще дадат име на премиер във втория клъг от преговорите.