Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на Парламентарната група на БСП.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, взе мандата, както по-рано обяви Корнелия Нинова.

„БСП успя да запази добрия тон в една сложна ситуация. Показахте и че можете да търсите консенсуса, да съжителствате във властта и да работите заедно със своите политически опоненти“, заяви Румен Радев, пожелавайки успех на БСП.

"Ще положим всички усилия, за да съставим редовен кабинет", каза от своя страна Георги Свиленски.

До връчването на третия мандат се стигна след като „Продължаваме промяната“ не успяха да направят мнозинство за съставяне на кабинет и посоченият от тях вицепремиер и финансов министър в оставка Асен Василев върна мандата на 8 юли.

Втората по големина политическа сила ГЕРБ-СДС върнаха мандата още същия ден след връчването му с мотива, че са наложителни нови парламентарни избори, защото в 47-ото Народно събрание няма печеливша формула за съставяне на ново правителство.

На 15 юли Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените сили, за да чуе как те виждат излизането на страната от политическата криза. Най-големи шансове за получаване на мандат имаха БСП и „Демократична България“.

В Конституцията не е записан срок, в който третият мандат трябва да се върне на държавния глава реализиран или не. Тълкувателно решение на Конституционния съд казва, че това би следвало да се случи в рамките на една седмица.