Първата доставка на изтребителите F-16 ще дойде през 2025 г., каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БТА. От изказването му също стана ясно, че страната ни ще преговаря и с Италия за придобиване на една или две подводници.

Евтимов поясни, че министърът на отбраната Драгомир Заков е назначил работна група, която да преговаря за покупката на подводниците втора ръка.

Относно ремонта на МиГ-29 Евтимов каза, че предстои да се работи върху няколко варианта за поддръжка. В този период обаче ще трябва да се намери решение за провеждането на Air Policing, защото е възможно да има проблеми.

По повод приключването в края на май на участието на самолети от Нидерландия в съвместни задачи по охрана на въздушното ни пространство, адмирал Ефтимов посочи, че се разговаря с други съюзници и скоро ще има информация.

Относно военнотехническата помощ за Украйна Евтимов каза, че тази седмица се очакват украински специалисти, с които да бъдат договорени конкретни параметри в бъдещото споразумение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!