Три от българските изтребителя МиГ-29, които дават бойни дежурства, носят на крилата си ликовете на легендарни пилоти. Какво е усещането на наследниците им да летят в облаците с техните образи, разказва Емил Кацаров.

Заедно с най-младия български пилот на изтребител капитан Георги Йорданов в небето над България лети и образът на въздушния ас от Втората световна война Стоян Стоянов.

"По време на Втората световна война, бранейки София и България, той успява да повреди и свали 15 вражески самолета", каза кап. Георги Йорданов от Граф Игнатиево.

Общо три български изтребителя МиГ-29 са изрисувани с ликовете на легендарни български пилоти, сражавали се за небето над родината. Това са Радул Милков, Стоян Стоянов и Неделчо Бончев.


"Символиката е да знаем кои сме, накъде сме тръгнали, да мислим с главите си и да действаме без да ни е страх", заяви кап. Кирил Гинев, зам.- командир по летателна подготовка, изтребителна ескадрила в Граф Игнатиево.

Рисуването върху опашката на изтребител се оказва огромно предизвикателство – първо за самите летателни експерти, които трябва внимателно да подберат мястото, за да не бъде нарушена аеродинамиката на самолета. И после - за самия художник Петър Йовчев.

"Има доста малко пространство зад самото крило , на което може да се стъпи. Това също беше доста трудно при рисуването“, обясни Петър Йовчев.

В деня на българската бойна храброст пилотите са категорични

"Небето все още е пазено от български летци с български самолети. И ние сме последните хора, които ще се откажем", каза кап. Кирил Гинев, зам.- командир по летателна подготовка.