Мандатоносителите от БСП изразиха умерен оптимизъм - и за кабинет, и за предстоящите разговори.

Атанас Зафиров заяви, че ако партията му не е искала да опита, е щяла да върне мандата веднага.

Според останалите политически сили - диалог да, преговори за кабинет - не съвсем.
Герб припомниха, че имат решение на конгреса да не управляват с БСП.

„Но това не означава, че ако Националният съвет на БСП даде мандат на г-жа Нинова да проведе лидерска среща и покани лидерите на партиите от нашата коалиция, ние няма да обмислим тази покана“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Разбира се, че диалог в парламента трябва да има. Ако бъдем поканени на такава среща, ние ще вземем участие, но не очаквайте подкрепа от СДС за БСП“, каза Румен Христов от СДС.

От „Продължаваме промяната“ също не бяха оптимисти за мандата.

БСП трябва да си обясни какви са приоритетите и как ще подходят за търсене на подкрепа. Шансът е много малък“, посочи акд. Николай Денков.

От „Възраждане“ поискаха не лидерска среща, а двустранни срещи на БСП с всяка от партиите в парламента. И поставиха условия за своето включване в тях - например левицата да даде подписи за референдум за българския лев. Оцениха шанса за кабинет така:

„Нула. Защото партиите са несъвместими освен ако не стане кръвосмешение…“, заяви Костадин Костадинов.

ДПС, „Български възход“ и „Демократична България“ днес запазиха мълчание. Темата обаче коментира служебният министър и член на БСП Крум Зарков.

БСП има най-голям шанс да състави правителство, а президентът превъзмогна многобройните политически атаки и опитите дори лично да бъде уязвен от ръководството на БСП", каза той.

Според Зарков, това е шансът БСП отново да стане основен политически играч.

И така, първата стъпка към разплитането на политическата интрига с третия мандат ще бъде направена в 14:00 часа в сряда, когато се събира Националният съвет на БСП.