Кандидатурата на Даниела Дариткова печели симпатиите на всички партии, всички смятат, че тя е консенсусна личност и с нея ще се работи добре.

Някои не крият, че Цветан Цветанов ще им липсва. Той е депозирал вече своята оставка в деловодството на парламента, депутатите гласуваха тя да е първа точка в дневния ред утре.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес Цветан Цветанов отново е тук и участва активно във вътрешнопартийния и политическия живот. Той подари букет цветя на своята приемничка Даниела Дариткова.

Въпреки, че кворумът отново беше на ръба, денят в Народното събрание започна спокойно. В ГЕРБ научиха дистанционно от Борисов, че Дариткова ще е новият председател на парламентарната им група.

„Смятам, че това е едно предложение, което е наситено с големи отговорности, приемам го от една страна със съзнание за оценката, а от друга страна като предизвикателство, защото никога няма да мога да бъда Цветанов в парламентарната група”, заяви Дариткова.

Партньорите на ГЕРБ приеха смяната без напрежение.

„Дариткова е комуникативен човек, спокоен, аз не виждам проблеми за комуникацията с нея. Не очаквам трусове, за кворума не виждам”, обясни лидерът на „Атака” – Волен Сидеров.

Според Валери Симеонов Цветанов е извършвал сериозна координационна работа между групите в парламента.”Бих пожелал всичко най-добро за госпожа Дариткова, цветя и рози по пътя й прашен, и карамфили за нашата любов”, каза още Симеонов.

Това е въпрос на лична воля, Цветанов ако е подал оставка, ние сме либерали, обеля лидерът на ДПС – Мустафа Карадайъ.

Според Веселин Марешки, Дариткова е един от най-старите и високопоставени кадри на ГЕРБ. Лидерът на Воля отбеляза, че депутатите от движението ще работят с този, който си изберат от ГЕРБ.

Часове преди оставката си, Цветан Цветанов влезе в залата, за да защити свой законопроект – за вероизповеданията. Трябва да приемаме закони,които да намаляват всякакво напрежение в обществото, посочи той. 

Законът беше приет, въпреки противоречията в пленарната зала. С промените в Закона за вероизповеданията, дългът на мюфтийството от 8 милиона се разсрочва за 10 години, а не се опрощава, както беше първоначалният вариант.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор е разпоредил проверка на партия ДОСТ за нарушаване на конституцията и закона за политическите партии.