Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка за съответствие на дейността на ДОСТ с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии.

Тя е по повод декларация на партията за признаване на национално турско малцинство и призива на Лютви Местан за промени в Конституцията. По този повод от ВМРО внесоха сигнал до главния прокурор.

С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя на партията, Сотир Цацаров разпореди проверката, съобщиха от прокуратурата.

До месец трябва да стане ясно дали от формацията са уговаряли хора по места да участват в подписка за обявяване на национално малцинство.

Това, според Конституцията, е основание за заличава на регистрацията на партията, обясниха още от прокуратурата.

От ДОСТ казаха за bTV, че нито едно искане за промяна в Основния закон, когато се прави по мирен път, чрез подписка, не е противоконституционно.

Лютви Местан допълни, че от партията не искат нито сепаратизъм, нито автономия, а само малцинството да бъде признато.

Преди няколко дни в ефира на „Тази сутрин” Местан поиска Конституцията на България да бъде променена така, че да признае национално турско малцинство. Като акт на дискриминация той посочи забраната за агитация на майчин език по време на избори.

Според политика „ислямизиран българин” или „турскоезичен българин”, както самият той често бил наричан, са обидни квалификации. Местан беше категоричен, че в декларацията са подчертани три важни принципа, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

„Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред, да ни се уреди статута”, каза още лидерът на ДОСТ.