Парламентът заседава извънредно, за да обсъди окончателно текстовете на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО)

Между двете четения бяха заложени допълнителни пари за медиците, докато трае пандемията. По 600 лева за лекарите месечно, 360 лева за медицинските сестри, а за  санитарите - по 120 лв.

Детските надбавки ще продължат да получават само семействата с най-ниски доходи. Въвежда се обаче данъчно облекчение за отглеждане на дете.

В края на следващата година всички родителите ще могат да си приспаднат от дължими данъци или пък да поискат държавата да им върне от вече платените 450 лева за едно дете, 900 за две и 1350 лева за три деца.

Допълнително към МВР ще се насочат още 77 милиона лева. Те обаче няма да са достатъчни за исканото от полицаите 30 процента увеличение на заплатите, както е предвидено за всички на първа линия. За тях увеличението ще е 15 на сто. Първоначално беше заложено 10 процента.

От БСП обявиха, че новата ситуация с пандемията изисква бюджет различен от предложения. Проектът трябва да бъде оттеглен.

„Вчера в 16:30 ч. Бойко Борисов заяви, че не се налага затваряне. В 17:00 ч. здравният министър обяви нови мерки. Играете си на доброто и лошото ченге, а хората мрат в линейките. Оттеглете бюджета той е неадекватен“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Да изтеглим бюджета и какво до хората няма да стигнат предвидени средства. Държава без бюджет. Не приемам една политическа сила да прави предложения в 12 без 5“, отговори Милен Михов от ВМРО.

И ДПС, и БСП отправиха критики, че в бюджета на здравната каса резервът е стопен и това ще подложи на риск здравната система.

Въпреки критиките бюджетът на здравната каса беше приет.

От БСП поискаха при обсъждането на бюджета на ДОО да участват и социалният министър, и депутатите от управляващото мнозинство.

„Направете така, че тук да има дебат. От години при обсъждане на бюджет мълчите“, заяви депутатът от БСП Георги Свиленски.

А вдигането на минималните пенсии от 250 на 300 лева предизвика спор между ВМРО и ДПС.

„Приетия днес бюджет е разумен и реалистичен и ще съдейства за по-бързото възстановяване на икономиката и пазара на труда. Заложните политики са синхронизирани с другите политики в държавното управление. Чрез този бюджет се прави крачка напред за подобряване архитектурата на пенсионния модел“, заяви социалният министър Деница Сачева.

Критики предизвика и замразяването на майчинските.