Парламентът прие на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 300 лв. от 1 януари догодина.

Предложението за нарастване на размера на минималната пенсия с 50 лева подкрепиха 141 депутати.

За пенсии са предвидени 12,347 млрд. лв., а целият бюджет на държавното обществено осигуряване възлиза на 14,841 млрд. лв.

До месец март на 2021 г. ще продължи и изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички над 2 млн. пенсионери в размер на 50 лв. месечно. Мярката бе лансирана от правителството в помощ на най-уязвимата група по време на COVID кризата. 

Депутатите определиха размерът на помощта  за отглеждане на дете до 2-годишна възраст през 2021 г. да бъде от 380 лв.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 3 000 лв. също се запазва.

От БСП поискаха при обсъждането на бюджета на ДОО да участват и социалният министър, и депутатите от управляващото мнозинство.

„Направете така че тук да има дебат. От години при обсъждане на бюджет мълчите“, заяви депутатът от БСП Георги Свиленски.

А вдигането на минималните пенсии от 250 на 300 лева предизвика спор между ВМРО и ДПС.

Критики имаше и заради замразените майчински.