Парламентът отстрани предсрочно управителя на НЗОК Петко Салчев. Това стана със 149 гласа "за", нито един "против" и 26 "въздържали се".

Неговата оставка беше поискана от парламентарните групи на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Български възход“.

Решението идва, след като Българският лекарски съюз неколкократно поиска оставката на Салчев заради липса на диалог. Конфликтът ескалира при преговорите за Националния рамков договор и след спор как да бъде разпределен натрупаният в Касата излишък. 

„Въпреки всички подадени сигнали за продължаване на диалога, тази сага започна от 10 октомври. Нарушен диалог има, когато едната страна отказва да говори. Това е Българският лекарски съюз. Няма неизпълнение на служебните задължения“. Това заяви Петко Салчев в Народното събрание.

НЗОК е институция, която не е на лекарите, а на здравноосигурените лица. НЗОК не е институция, която плаща заплати. Тя закупува дейност. Опитите за въвеждане в Националния рамков договор изискване за заплати са незаконни. Има и решение на ВАС, че това не е работа на Националния рамков договор“, допълни вече освободения управител на НЗОК.

Той добави, че няма личен конфликт и обясни, че е работил с над 20 министри.

„Всеки управител на НЗОК може да бъде свален по предложение на съсловните организации. Не съм обиден. От какво – че съм си свършил работата? Не съм имал проблеми с председателите на Надзорния съвет“, подчерта Петко Салчев.