Напрежението между лекарския съюз и здравната каса продължава.

Според директора на НЗОК важни решения в съюза се вземат "на чаша уиски". Лекарите пък го обвиниха, че безплатните рецепти за хората с COVID-19 не стигат до тях.

Според здравната каса безплатните лекарства за COVID-19 стигат до пациентите, а според Лекарския съюз това не е факт.

"Обвинение, че няма издадени рецепти в COVID зоните - вчера бях в командриовка, но имам данинте - от момента на стартиране на COVID зоните са издадени 980 рецепти", заяви проф. д-р Петко Салчев, управител на НЗОК.

"Звучи несериозно - за 2 месеца 900 рецепти – 150 COVID зони, не смея да дори да си направя труда да пресметна колко са. Това означава една-две рецепти от COVID зона", отговори д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

Според управителя на касата проблемите са другаде.

"Да, има проблем, че в момента мълча и не казвам всичките неща – за мен преговорния процес не представлява разговора в една стая на чаша уиски и след това управителят като секретарка да оформя решението. Искам ясни параметри на преговорите, които ще бъдат между УС на БЛС и надзорния съвет", заяви още проф. д-р Салчев.

"Управителят на НЗОК ни казва, че някога, някъде веднъж или много пъти е присъсвал на задкулисни разговори за взимане на решения, които касаят цялото здравеопазване на чаша уиски с незанайно кой. Лекарският съюз никога не е искал решения да се взимат на чаша уиски", отговори д-р Маджаров.

От съсловната организация настояват парите, които са останали неразходвани от касата досега, да се насочат там, където е необходимо.