Социолози създадоха „борд” срещу „глупостите и безобразията” на колежката си Мира Радева. Инициативата е по подобие на призивите от четвъртък на Радева да има професионална комисия под формата на борд върху предизборните проучвания, днес тя продължи подкрепата си за иновации в социологията, обявявайки идея на „колеги” от Софийския университет да се прави рейтинг на социологическите агенции.

„Искам да заявя от името на Кънчо Стойчев, Андрей Райчев, Боряна Димитрова, Цветозар Томов и от мое лично, че ние повече, при никакви обстоятелства няма да участваме в едно студио с госпожата срещу мен (Мира Радева – бел. ред.), тъй като ни омръзна да легитимираме нейните глупости с нашето присъствие и да носим негативите от нейните безобразия. Този борд вече е създаден”, каза пред bTV Кольо Колев.

Поредната битка от „войната на социолозите” започна преди ден, когато във вестник „Преса” се появи изследване с автори американци и французи, което даде на ГЕРБ 30%, а на БСП 16% преди изборите. Данните се разминаха с тези на останалите агенции, сред които се появиха резултати с паритет или с минимална разлика между двете партии.

Тежко съмнение в достоверността му изрази Кольо Колев в четвъртък в предаването „Тази сутрин” и разкри „тайния автор” на проучването Мира Радева, която разнасяла по медийните редакции слухове. Той подкрепи думите си с липсата на автор и агенция зад изследването, нещо което повтори и днес:

„Когато човек си публикува данните, той седи с авторитета си зад тях. Сетих се кой го е направил и разобличих г-жа Радева. Ако не го бях направил, щеше да остане едно тайно изследване, което обикаля някъде. Възмутителното и абсолютно нечистоплътно е да се разнасят слухове, без да заставаш с името си зад тях. На езика на г-н Цветанов това се нарича активно мероприятие”.

В своя защита Радева извади публикация от 2010 година във вестник „Труд”, за който „години наред работи г-н Колев”, която обявява Института за социални изследвания и маркетинг, ръководен от нея, че е с най-точна прогноза за последните президентски и местни избори.

„За 22 години, в които аз съм на терена на този тип електорална социология, институтът, който ръководя, винаги сме били класирани на първо или второ място. Не съм видяла нито една прогноза на г-н Колев, която да е била на тези почетни места в класацията”, каза Радева.

Думите й бяха приети със смях от колегата й, който я обвини в говорене на глупости: „Пласирате слухове, заставате зад тайнствено изследване. Всеки нормален човек от бранша ще ви каже, че това е пълна порнография. Вярно ли е, че ви е поръчано от американското посолство това изследване, от голяма френска фирма неназована, те ли ви казаха да го направите и да го пускате като слухове?”, попита той.

В този момент Радева влезе в обяснения на по-горните „инсинуации”, според нея. Тя каза, че едното изследване е част от голям европейски проект, който обхваща всички страни на ЕС. Френската фирма поръчител се казва „Ефишънс”.

По-конкретно за данните, които дават реална пълна победа на ГЕРБ, Радева заяви, че дори за нея е било изненада, че още в първите 300-400 отговора се е виждала голямата дистанция.

За да се разбере кой греши и кой анализира анкетни карти правилно, Радева отново призова базисната информация да бъде извадена и да мине през професионална експертиза. На този й апел Колев обяви създадения борд и покани представители на медиите да се запознаят с данните.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС