Какво следва оттук нататък? Изчисленията ни показват, че според парламентарната процедура най-късно в средата на месец май трябва да е ясно ще има ли правителство или няма да има.

Събитията започват в понеделник – 19 април. За тази дата президентът е насрочил консултациите с политическите партии. Няма гаранция, че те ще приключат същия ден.

Можем да предположим, че най-ранo рулетката може да се завърти и президентът да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС на 20 април.

До 7 дни след това групата предлага правителство. Ако не бъде избрано, президентът връчва мандата на втората по големина парламентарна група - в случая „Има такъв народ“.

Тя също има 7 дни, за да предложи кабинет или връща мандата. При провал рулетката се завърта за трети път и президентът връчва мандата на трета парламентарна група, този път по своя преценка. Тя отново има седмица, за да опита да състави правителство.

Ако третият опит за кабинет се провали, президентът издава указ, с който разпуска парламента, насрочва предсрочни избори в двумесечен срок и назначава служебно правителство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!