Само едно от 83 свлачища и срутища в България е укрепено за година и половина, а държавното дружество "Автомагистрали" е отпуснало авансово за това над 182 млн. лева. Това е показала проверката на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолетова Комитова.

Единственият изпълнен обект към момента е свлачището на пътя за Рилския манастир, за който са похарчени 6 млн. лева.

Снимка: btvnovinite.bg

84-те обекта са дадени на общо 25 фирми. Договорите по авансите приключват в края на годината, като почти всички се очертава да не бъдат изпълнени, тъй като все още са във фаза на проектиране, обясниха от министерството.

Заради подобни авансови плащания през миналата седмица беше сменено цялото ръководство на  Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Към днешна дата имаме само 15 проекта, от които четири са върнати, два проекта са в още по-ранна фаза, а девет проекта чакат да бъдат видяни в АПИ. Останалите 69 не се знае къде са и дали са започнати“, заяви Комитова.

От "Автомагистрали" коментираха за bTV, че предоставените аванси са по договори с продължително действие от няколко години, а при тенденция за непрекъснато растящи цени в строителството подобно фиксиране на цени е най-професионалният подход.

Снимка: btvnovinite.bg

Държавната компания публикува на обновения си сайт брутните заплати на своето ръководство. Изп. директор Стефан Беличев получава месечно възнаграждение от 10 980 лв., а двамата членове на борда получават по 3660 лв. всеки.